Brudeegget

Den 24 år gamle Ole Brude designet og fikk bygd ved Ålesund mekaniske verksted en overbygd livbåt i stål. I 1904 dro han og tre andre karer ut fra havnen i Ålesund, for å bevise att dette var fremtidens livbåt, målet var verdensutstillingen i St. Louis USA. Etter en fem måneder lang ferd i "egget" over Atlanterhavet med stormer forskjellige problemer når de New Foundland. Så går turen nedover østkysten før de strander ved Boston. Der blir det stor jubel og triumfferd i gatene. Men det går fort i glemmeboken. Brude gir seg ikke. 
I januar 1907 dannes «Aktieselskabet Brude Livredningsbaad Uræd». Den innbetalte aksjekapitalen er langt lavere enn ønsket. Likevel melder skipsverftene seg, de vil gjerne bygge. Mjellem & Karlsen får oppdraget. På betingelse av at det bestilles minst ti båter, skal verftet bygge 18-fots livbåter til 1 500 kroner pr. stk. og 14-fots båter til 1 350 kroner pr. stk. Også – endelig! – bygges det. 23 stykker ble laget hos M+K. Det aller første egget plasseres på fraktebåten «Dronning Maud». Med velsignelse fra myndighetene – forutsatt at skipet også er utstyrt med tradisjonelle livbåter. De ti første eggene blir bestilt av kjøpere, men så stopper det hele opp. Ordreboken er tom. I Bergen blir ni usolgte egg liggende på verftet. På nyåret 1910 er Brude-selskapets kasse tom. Eventyret er over – lenge før det ble et eventyr. Torsdag 8. August 1912 står det i Norges handels og sjøfartstidende: "Den nye Haugesundsdamper Pluto har ifølge Morgenavisen anskaffet en av Brudes redningsbåter fra Mjellem & Karlsen. Kapteinen på en av den Østerrikske Lloyds turistdamper, Thanlia, var forleden dag i Bergen, ombord i Pluto og beså egget og var meget begeistret og henvendte seg straks til Mjellem & Karlsen, for å gjøre forestillinger til sitt rederi om å anskaffe 3 brudebåter til Thalia." I 1917 ble DS Giskø torpedert vest av Shetland, 11 mann berget seg inn til Solund i en av disse livbåtene.
I parken utenfor Aalesunds Museum står ett av de 14-fots eggene som ble bygget i Bergen.
 
Roald Amundsen (med flosshatt til venstre) og følge betrakter en overbygd livbåt i verkstedet til M+K i sammenheng med Amundsens besøk i Bergen i 1907. 

Brudeegget ved strandsiden i Bergen.

Tilbake til forsiden.